21 August 2009

:: Kisah ELnya Aku Semalam ::

Kisahnya begini...
Petang rabu ari tuh
amik afiqah...
sebelum tuh..
tengahari tuh aku biasa la mesti turun jenguk dia kat taska..
ari tuh aku siap bg makan afiqah n siap mandikan skali...
petang tuh kul 5 lebih seperti biasa aku amik dia kan..
sampai2..dari jauh
aku tengok kak m** duk sebelah dia...
dia baring sambil minum susu...
baju dah bertukar..
dalam hati pkir mungkin kotor kot..
sampai kat dia..
aku tanya afiqah kenapa...
KEBIASAANNYA..
dia akan bangun.sengih2 lari kat arah aku...
tapi petang tu dia baring n minum jer..
kak M** buka cter..
pengasuh afiqah ckp kat akak tadi..
masa dia angkat afiqah tadi,tangan dia bunyi berletup..
aku nak tny dgn Kak X** yg jaga afiqah dah balik
time aku smpi tu mmg dia dah balik,jd kisah sebenar xtau
aku terus terkejut....
hah!pegang tangan kiri dia nangis...
suh angkat tgn kiri smpi atas xleh...
aku dah panik...
apa dah jadi kat anak aku?????
aku tanya camana bleh kena,kak M** xleh jawab..
dia hanya cakap,tangan afiqah berbunyi masa angkat dia
aku tunggu husband aku sampai
aku cter kat husband aku,
kami pun cam terkejut n blur...
kat taska,afiqah duk atas riba aku jerrr..
tiba2 kang nangis..
panik la...aku gabra...
Seriussssssss....
aku tepon kak amy,tanya mana klinik ada x-ray...
ada kat Presint 9,
g sana tanya ada x-ray tak..
xder,xray hanya opis hour...
hari dah 6.30...
g presint 8 tanya klinik situ...
pun xder..
afiqah nak start mengamuk...
confirm dia nak tdo...
bawa balik umah,tdo kan...
kepala ligat nak bawa g mana kan..
g hospital Putrajaya confirm ramai...
sbb skrg ramai org demam...
tepon klinik pakar An-nur bangi,
ada x-ray,tp org dah ramai..
malam hanya leh 30 org shj...
terus kami amik keputusan biar dia tdo
besok pagi2 g klinik pakar kanak2...
pkir gak kenapa aku x g klinik lain kan..
sbb bahu dia xde bengkak n lebam...
means, bukan patah...
maybe terkehel/terseliuh la...
malam tu tdo penuh dgn cabaran...
dia bleh tdo smpi kul 10mlm...
dari 10mlm smpi pagi khamis tu....
merengek jerrr..
tobat! aku dah la muntah2 siang tuh...
makan ntah kemana dah mlm tuh...
tdo pun cam xlena jerrr..
huyoooooo...
hebat sgt keadaan aku masa tuh..
lembik beb!
kejap2 merengek..
sapu minyak Habatus Sauda kat lengan n kat belikat dia..
dia tdo semula...
means dia sengal la kat tempat tuh...
KEBIASAANNYA
dia akan tdo meniarap n guling2 waktiu tdo..
nie hanya leh mengiring jerrr..
imagine la ketidakselesaan dia...
itupun dia cuba nak berpusing
tp disebabkan tgn kiri dia xleh nak tahan badan dia
dia nangis n tdo mengiring semula..
aku sedih sgt time dia macam tuh...
mlm tu aku semayang hajat
n mintak doa semoga biar la aku yg tanggung suma kesakitan
yg afiqah alami..
budak tu baru setahun lebih...
xreti lg nak ckp sakit kat mana kan...
besoknya kami terus ke Pakar An-nur...
jupa doc Arbaiyah.(my fav doc tuh)
lepas dia urut kat bahu n cuba pusingkan 360 degres
ok la...
time nie afiqah xnangis
sbb dia sibuk main mainan kat klinik tu..
ini satu pengajaran kat aku n pengasuh2 kat situ..
jangan sebarangan dgn budak bulat camtu..
kena handle with care...
Doc Arbaiyah pun ckp camtu..
budak bulat mmg kena jaga skit pergerakan dia...
itu la kisah kenapa EL nya aku semalam...
now,dia rehat kat Kajang...
mgu depan masuk taska balik la...
HAri niey...
aku tanya dgn pengasuh tuh sendiri...
kes nya afiqah lari dari nak pakai pampers
akak tuh tarik tangan dia jerr..
sbb tu bunyi berletup
kalu aku,aku mesti tangkap badan dia dulu..
baru baringkan kat tilam semula..
benda tu mmg nak jadi
tp, lepas nie hati2 la kak..
dan yg aku ralat sgt,,,
kul berapa kejadian berlaku?
kul 4ptg!
means,kalu dia call aku awal tuh
aku dh bleh g pakar ptg tu juga..
nie kul 5.30ptg baru aku tau kejadian tu...
berapa lama dia tahan sakit tu wei!!!!
benda dah jadi....
harap amik iktibar dari kejadian niey..
mmg antar taska niey mmg ada risiko...
tp kena la bgtau awal2 bila apae2 ajer berlaku kat anak kita..
orait..
pic dia menahan kesakitan ...
tengok tangan kiri dia mmg xleh nak gerak

keras camtu jerrr...
sedih tau...
biasanya dia happy,skali amik2 dia sedih jerrr..
sapa xsedih beb!
sayu sangat2.


4 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

siannye afiqah. mmg nmpak kejung jek tgn kiri die tuh. dhla kecik lagi. kena menahan sakit ti..harapnye lps ni pengasuh tu akan lebih berhati2 n lemah lembut sketla kan..

mama auni firdina said...

Ya Allah,sian nye afiqah..now da ok ke tgn afiqah??

sya baru teringat,sya pnh tarik tgn auni sekali time die berlari nk pki pampers..pasni tobat sya xnk wat cmtu lg..pengajaran sume ni..:(

:iBuAfiQah: said...

lily,
mmg menahan sakit time tuh..
now dah okey..

mama auni,
afiqah dah ok
kita suma kena hati2..
terutama anak kita nie bam2 kan..
silap skit boleh cedera..
itu doc pead tu yg cakap..

chik star said...

ishk geram lak as rasa.
pengasuh tu ptot kene warning sikit kak.

xptot betul handle bby cmtu.
sian afiqah..

naseb baik tak ape2 kn.

akk pregy eyh?
tahniahhhh...
:)