29 October 2009

::Tolong Doakan Untuk Anak Kecil Ini::

Atcually pagi niey aku terpanggil utk menulis di blog aku ini...
Nie adalah anak kepada bestfriend aku...
umonya baru sebulan lebih...
means, kawan aku pun still dalam pantang..
anaknya sekarang kat Hospital
aku nak story pun xreti apa sakit anaknya ini...
ini antara rentetan ceritanya ya...

mulanya badan akma naik bintik2 merah..
sy igtkan nyamuk gigit..
mlm tu, hidung dia kuar darah sket..
mak kt mungkin sy kasar ms cuci hidung dia..
then, sy perasan kt lidah dia ada bintik2 hitam..
my mom kt tanda la kot...
esoknya baru perasan yg bintik2 merah 2 dah byk kat bdn kaki, tgn sume..
tp, kecik2 jer..
mcm ujung mata dakwat pen..
kebetulan mr hubby balik ipoh ari tu..
mlm baru sampai..
esoknya, terus bw akma ke kmc..
kot alergic..
doc terus amik darah..
bila result kuar doc suruh mr hubby bw akma ke hosp. besar dgn segera..
ktnya darah beku dalam badan akma sikit sgt..
normally, darah 2 patut ada antara 150-400..
akma cuma ada 8 shj..sampai jer di hsptl, akma terus kena tahan wad..
doc amik darah lagi..
doc kt darah kuning dalam badan akma yg kurg..
dorg nak cr puncanya.. so, kelmarin darah sy n darah akma di ambil..
semunya ok.. tiada jangkitan kuman..
tp, x sanggup rasanya tgk baby sekecil tu kena cucuk..
mengalir air mata ini..
dah la doc pasangkan mcm2 wayar kt badan dia....
x tau la mcm mana perasaan sy..
rs nak menangis tgk akma..
tp, ternyata akma seorg ank yg kuat yg tabah..
dia kuat menghadapi ujian ke atasnya...
ari nie, darah sy, mr hubby n akma diambil lagi utk di hantar ke KL..
sampai wad td, tgk mata akma lebam.. sedihnya x tau nak ckp..
apalah dosa bayi sekecil itu kan??
sy x dpt menemani akma sbb msh dlm pantang dan badan sy yg masih lemah..
mujur la mak ada.. maklah yg byk berkorban.

jadi pada kawan2 di luar sana...
sama2 kita doakan anak kecil ini....
semoga dia dapat sihat semula seperti kanak2 yang seusianya...
buat fieza sekeluarga,tabahkan hati n kuatkan semangat..
Allah selalu bersama2 orang yang sabar...

8 comments:

::Mamalyna:: said...

semoga fieza tabah...kesiannya tengok baby akma..dahler cute...harap ia tak memudaratkan akma

nasazfrog... said...

subhanallah sedihnya baca,,, mudah2an keadaannya beransur pulih,,, amin.

PuteriSatu said...

allah huakbar... kesiannya... akak doakan semoga baby akmar kuat... dan semoga allah meenjauhkan dari perkara yang tak baik...insyaallah.. sama2 kita doakan...

lily azliyana @ mama zara said...

alahai..siannye baby akma. smoga akma kembali sihat spt biasa. pade keluar fieza, byk2 bersabar n berdoa pada Allah..

ayumi said...

ya ALLAH..KAU kuatkan dan tabahkan lah hati kedua ibu bapa empunya anak ini..dan KAU berilah kekuatan bayi kecil ini untuk terus melawan segala kesakitan yg dialami nya..Kau jauhkan lah dia dr sbrg penyakit yg lebih serius...

***tersentuh ayumi bace..sbb ayumi xde anak lg..coz blum kawen lg..

chik star said...

as doakan bby tu cepat sembuh.

semoga dia sentiasa kuat.
:)

Amir Syafiqah said...

Salam Kenal,
Saya blog hop sampai ke sini. Kesian bb akma. Baby saya, Amir pernah jadi mcm ni (masa tu dia 4 bulan), tapi tak tahu la sama kes ke tak..Platlet zero count. Badan dia lebam2, termasuk dlm mulut. Mulanya mmg mcm gigit nyamuk. Mmg every day amik darah, saya pun diambil darah sbb nak tahu puncanya. Amir di masukkan dgn platlet dan kena amik ubat. 12 hari warded, alhamdulillah beransur baik. Kalau tak baik saya dan dia kena buat blood transfer kat SJMC. That was 7 years ago. Hopefully bb akma akan beransur sembuh.

UnGu VioLet said...

moga baby nie cepat sembuh.. Ameen.. mar doakan dr jauh..