16 June 2014

Pesta Floria Putrajaya 2014

 Pesta Floria 2014 bermula 14-22 Jun 2014

bemula tahun ini dah kena bayar ye dik non!
Dewasa RM3
Kanak-Kanak (7thn-15 thn) RM1

bertemakan 'Bunga Begonia"
mana taman suma ada bunga nie..
kul 10pagi dah terpacak kat sini..hot kemain..
dinasihatkan datang awal..

ni la antara spesis bunga 'Begonia'

antara sekolah yang amik bahagian..
ai suka sbb penuh lolipop,payung pun sewwit ala k-pop
 Main Entrance

 gler tengok Orkid nie
 Kelab Kucing Malaysia.Belakang tu khemah kucing..
tp sempit..
kesian kucing2 tu..
orang ramai..ai masuk kejap tp lepas tu kluar
sbb xtahan orang ramai..
 The Hanging Garden
ada 2 tingkat nie..kena panjat tangga besi n
 max yg blh naik 5 orang..

 Bahagian atas ni diperbuat dari kontena besi..

Bahagian atas "The Hanging Garden"

 Cun berlatar belakangkan Jambatan Seri Saujana


Gler lagi amik Gambar Orkid
 dari Negara China..
kakak takut pegang lama2 kuda tu..geli katanya..
haha

Taman ni ai suka.sbb ada pagola..
one of impian ai kalu ada rumah sendiri + ada tanah..
 
 Peace Yo!
 Taman Diraja..
Cantik sangat..
 ada kapal siap dengan meriam..
Itik tu original idup ok..



  
Meriam depan Taman Diraja
 




 kayu balak comel2 ..
sewwwit sangat



 berlatar blakangkan Masjid Besi..
credit to Muhamad amik pic nie!


beruk..
 


'WindWheel'

 Cantikkkkkk..
Majlis Perbandaran Pulau Pinang..
sbb BIL ai buat lanskap ni..

 cantikkkk
Pos Malaysia pun ada..
simbolik ada basikal merah nie..
tu je gambar yg sempat snap..ada rabbit farm,naik  kuda padi pun ada..
duit aje la kena sedia..

panas Ya Rabbi..
meleleh2 peluh..budak2 pun dah start cakap penat..
smpi hujung patah balik kat Main Entrance sbb nak beli bunga orkid

sekadar 2posen ai la kan utk pihak penganjur..
  • tapak jualan bunga patutnya kat Exit Entrance..bukan dekat  Main Entrance                                       pkir logik xkan org nk beli bunga sambil tengok tapak bunga2 tu suma..bunga suma beso2..
  • sepatutnya ada 'buggy' utk suma pengunjung ..sbb bkn suma orang berdaya jalan smpi hujung tu..terutama warga emas dan kanak2
  • Khemah utk Kelab Kucing Malaysia tu diperbesarkan..kesian kucing tu pun trauma agaknya ramai sgt org kerumun..
 that all from me from Floria Putrajaya 2014..see u again Floria Putrajaya 2015..InsyaAllah

6 comments:

MITSUWIRA said...

Beruk Tok Ayah ker tue hehehe..

ibuafiqahhuzaifah said...

Mitsuwira:
beruk tok ayah la tu..hehe

Lily@MamaZaraZareef said...

wahhh..meriah bunga2..cantekkkk..^_^

fildza's said...

bestnyerrr

Rose Azadir said...

Salam kenal, saya pun p sini gak smlm tapi panas sangat, anak2 x tahan lama2 hehehe...anyway saya blogwalking kat sini, jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

dakcik said...

rajinnya berenti kt tmpt2 nak ambik gambar..kitorg g mlm..semata nak naik crusie smbil tgk bunga api n amik pic kt payung tu je..haha..lain2 tak pegi ponnn