28 April 2011

Taska vs Pengasuh

Semenjak 2menjak Menanggung Keje nie
Memang Susah Aku nak jenguk Blog..
memang bz ajer..

keje datang dan pegi..
memang penat..fuh3..
tapi dapat xperience baru..
sapa mau bagi kan...
Syukur3..

rasanya dah cter n3 sebelum nie..
Zaifah last day besok kat Taska Khazanah..
lepas nie dia duk dgn pengasuh la plak..
bukan xsesuai,tapi Zaifah kan asthma
n slalu sakit2..
maybe sbb dia xsesuai duk ramai2 ker..air cond ker aku pun xtau punca
sblm nie Fiqah duk taska yg sama ok jer smpi skrg..
anak2 bukan suma sama antibodi dia..

Kenapa baru skrg nak antar ke pengasuh?Dah umur setahun kan..
SEBAB,

bukan senang area Putrajaya ni nak cari pengasuh yg xramai mengasuh budak2..
means nak cari yg jaga 2-3 orang payah..

aku xkenal sangat orang2 tuh.so, nak percaya kat orang tuh la...

DAN
Pengasuh yg aku antar nie wife opismate asben aku merangkap xopismate aku gak dulu..
so kenal la.so aku trust la orang ni mampu jaga anak aku sebaiknya..
dan aku pun dah g rumahnya..so far aku ok jer..

 Atcually,

Sepanjang Zaifah kat Taska Khazanah opis aku nie,
Alhamdulillah dapat pengasuh yang ok2 n lawak2..
so, anak aku ok sepanjang jagaan diorang..
sbb xtahan aircond aku kuarkan Zaifah..
kalau tak aku bleh antar n jenguk bila tengahari..
bleh aku bagi makan,main n mandikan bila tengahari tuh..
bukan pengasuh xleh buat,tapi aku mmg nak buat..
aku xkisah pun...
kat sini aku rakamkan ucapan tq byk2 kat pengasuh2 anak aku
kat Kak Mas,Anis n Ros..

 zaifah @ taska
jasa korang xleh nak lupa sampai bila2..















25 April 2011

Yu Nam Hair Care!ada brani?



Foto Dari Afiqah..
Yang Jadi Mangsa Zaifah..haha

Cuba korang bandingkan iklan Yu Nam Hair Care dgn Gambo Zaifah..
SAMA kan?
haha.

lawak3..aku gelak jer bila tengok gambar nie!


22 April 2011

Berbaju Melayu Pucuk Pisang Di Pagi JumaaT

Sedar2 dah Jumaat..
Maaf banyak2 xdapat nak commit blog mgu nie.
sbb tu korang klik la banyak kali pun aku x update blog gak!
Dah la broadband aku problem!
haiya...

Minggu Depan lagi bertambah sibuk..
Sebab Menanggung keje org bersalin..
Commitment lebih la..
Lebih dari biasa...
mesti jadi luar biasa..
hahaha..
xpkir soal Masyuk ke tidak..
tapi keje lebih nie..
mau berpeluh aku dalam air cond niey
wish me good luck utk 3 bulan nie..
3 bulan yer aku tanggung keje orang..

 latest pic Huzaifah aka anak bujang aku tuh!

at opis with nopal too

 like this picture

 at taska


p/s:minggu depan last Zaifah kat Taska MOF..sedih suma penjaga2 dia..

14 April 2011

Alhamdulillah


 Alamak dah terlebih sudah!
patut nya sebelum nie lagi aku bagtau pasal nie..

Atcually...
hampir setahun jugak aku breastfeed Huzaifah..
sejak2 asyik sakit jer Huzaifah dan aku pun xcukup rehat sangat2 
dan aku pun dah berhenti breastfeed dia..

tp malam aku usahakan jugak breastfeed dia..
Pam jugak pakai manual sbb bila aku pakai spectra 3 luka t*t*k aku..
lagipun Zaifah gigi kapak..
asyik gigit t*t*k aku sambil gelak2..sakit wooo

tapi, 
aku besyukur sbb Zaifah lebih lama dpt aku breastfeedkan dari Afiqah..
Syukur sangat2...
Aku rindukan saat aku pam susu,nyusukan dia..




Dan3
Zaifah lebih3 rapat dengan aku.Bonding sbb nyusu badan kan3..

PLEASE ....
Don't say that sbb aku breastfeed la Zaifah sakit2..
jawapannya  
NO!

owh!emo lak disitu..

TQ





12 April 2011

@KPMC-Day 5

 Around 5.30 pagi aku bangun..
tengok water drip Zaifah abis..
so, aku mintak masukkan water drip lagi..
means dah 6 botol masuk water drip tuh...

Pagi tuh around 9.30 pagi Doc buat round check up..
So, Zaifah pun dah xberak2..
Alhamdulillah...
Doa aku makbul..
so, Doc cakap leh Discharge.
nurse pun datang buang jarum kat tangan Zaifah suma..
nangis skit la

 budak2 yg happy leh main tanpa jarum kat tangan..

 happy kan diorang terutama Zaifah

aku request nak kuar petang hari 
sbb bg Zaifah n fiqah rehat2 dulu kat spital..
berakhir la 5 hari 4 malam aku kat KPMC nie..
masa aku kat KPMC nie , aku jupe la Lisa Surihani n adik Mia Sara..
diorng shoot filem "papa i love u"
memang penat dan aku esoknya mc sbb kena gastrik..
sbb aku banyak skip makan..
risaukan anak smpi makan pun lupa..

aku harap dah capai umur setahun nie xmo lagi Zaifah masuk2 wad..
suffer ok!kesian asyik cucuk sana sini...
dan 7 botol suma skali masuk water drip tuh..
(6 botol masa admit n 1 botol masa g emergency Az-Zahrah)






@KPMC-Day 4

video
HAri ke 4 pada date 04.04.2011
adalah hari kelahiran Zaifah yg Pertama...
hancus suma plan..
ingat nak celebrate bday la..ape la..
kita hanya merancang..selebihnya Kuasa Allah adalah segalaNYA..
sedih mmg sedih..
aku n Fiqah nyanyi lagu Happy Bday kat Zaifah..
masa nie aku doa moga2 dapat discharge la..
tapi keadaan jadi sebaliknya..

Petang tu Zaifah diserang angin kembung..
nie bukan kembung biasa..
nie kembung perut sampai perut tu mengeras..
kesian aku tgk..
angin memulas..
cuba kalu korang kena rasa nak jerit kan..
nie kan budak umur setahun..
ape dia tahu..nangis la sambil jerit2..
bayangkan dah seminggu xmakan nasi bubur..
asyik minum susu jer..
mana xmasuk angin..
lepas tu x kentut2 lagi...
TQ kat nurse kat Tkt 3 KPMC tuh..
tolong aku sama masa Zaifah sakit tuh..
aku tuam perut dia dgn air panas..
lepas tuh bg ubat kembung suma..
letak minyak yu yee..
then leh tdo..

masa nie dah masuk 2 botol air lagi..


Fiqah yang keletihan main jer kejenya..

11 April 2011

Luluh hati nie!

 cucuk aje!
 a touch of my baby..

@KPMC-Day 3




Hari ke3 masih sama keadaan nya...
tp sebab dah masuk 3 botol air dah time nie..
so,Zaifah kuat la..

minum2 still berak n muntah dah xder..(syukur2)..
petang sabtu tu Zaifah dikunjungi uncle2 n auntie dia...
so dapat la hadiah macam2..
cam kamera di tangan zaifah tuh..

kakak Zaifah si Fiqah pun datang tdo sana..
sbb malam sebelum tuh duk umah..
malam2 ngigau ibu sesaja sambil nangis2..
so asben aku bawak la datang..

Fiqah tdo sana sambil hari Zaifah Discharge tuh...
mula2 risau gak dia bosan..
tp sebenarnya ada aktiviti dia duk spital nie...
 Fiqah suka sangat budak gemuk itu..
namanya abg syahmi..




see..

ramai kawan2 dia kat sini..
rajin layan dia main..makan..
suma ada..
mujur aku xbagi dia balik umah nenek dia..
kalau duk umah nenek dia mati kutu sbb aku xder nak bawak main..
siap tukar no tepon la..
haha lawak...

Zaifah main depan pintu ajer..
sbb tangan cucuk air kan..
kesian..




08 April 2011

@KPMC-Day 2

 nie stadium Kajang..dari bilik kami
 hari2 still muntah n berak..
Doc bagi ubat Lactobacilus n Smecta...
2x sehari...
Drip water masuk la skali
sbb hilang air dalam badan kan..




 seksa gak..
bila muntah baju basah..
asyik la mintak nurse stop kan drip water tuh
utk tukarkan baju Zaifah...
seluar pun banyak pakai sbb cirit sampi tembus sluar..
pampers x usah cakap..
banyak pakai...

ceria walaupun sakit
burung merpati nie peneman cermin bilik kitorang..
Zaifah pun suka bila nampak bird n keta lalu lalang kat sini..

@KPMC-Day 1


*** sambungan part 1

kat Az Zahrah Zaifah masuk satu botol air jer..
then mintak kuar la..
balik umah ingat dah okey..
Zaifah start muntah n berak semula..
Call An Nur kul 10 pagi tuh tny ada bilik tak
diorg kata datang lepas lunch..
so, decide dgn asben g kul 11 la sblm semayang jumaat..
G An Nur Doc Arbaayah xder gak..
so, terus g Hospital An Nur..
Doc pempuan aku pun x ingat dah nama dia..
aku cter benda yg sama cter malam sblm tuh..
dia call bilik xder kosong..
tanya asben nak g mana nih?
Nak g Serdang xtau apa nasib plak kan..(kot2 sama cam hospital Pjaya)

Last2 decide g KPMC, kajang..
singkatan kepada Kajang Plaza Medical Centre..
opposite dengan stadium Kajang..
dekat dgn court mamoth..

G Poliklinik kat KPMC..
jupe Doc Yong ape ntah (maaf aku terlupa)
Siap Doc tu tny..
mata dia cengkukung start dari kena sakit ni ke?
yep aku cakap..

aku cakap..
Doc mintak warded la..
saya xtahan tgk anak saya mcm nie 
sejak selasa malam lg..
ok2..mmg Demam n need to warded sbb dah teruk nieh..
baru bersinar muka aku sbb kena ward dah..
aku xpkir ape dah..
as long xkena tendang sana sini dah...

prepare dokumen suma





so masuk la aku ke KPMC...





07 April 2011

keadaan Zaifah waktu itu-Part 1


**gambar menceritakan segala-galanya**
how suffer my lil Zaifah...

 31hb aku ke An Nur Bangi utk jupe Paed Dr Arbaayah..
malangnya xder.maybe keje kat wad..
so, jupe Dr A..just bg ubat vomit ikut bontot..
aku tny Doc A tuh xleh masuk air ker sbb dah teruk..
Doc A cakap kalau masuk air pun xder guna..

ok fine, aku balik bg ubat suma..
Zaifah still muntah n berak2..
nangis n nangis
makan ubat vomit tu pun xjalan..
Smecta pun xjalan..
nangis xhenti2..
mujur mak aku siang tu smpi dari kuantan..
tolong jaga sama..
tp still nangis n nangis..
smpi kul 1 pagi
aku mmg xcukup tdo dah,
mak aku ckp call asben suh bawak emergency la...
pegi An Nur sbb pkir sejarah dah ada kat sana
pegi sana ok,tp mmg patut warded dah

unfortunately,wad penuh..
so Doc tu tny nak buat surat refer kat mana..
aku bincang dgn asben kita g Hopsital Putrajaya la..
gomen,then senang nak berulang ke hospital kan..
then, balik ke Putrajaya trus ke Hospital Putrajaya...
smpi sana aku bg refer letter dari An Nur kat MA tuh..
cek2 Zaifah dia bg ubat demam masuk kat bontot then suh tunggu macam biasa..
WTF!
ko tgk tak anak aku dah suffer cam tu suh Q cam biasa..
aku tgk yg tgu kat emergency tuh xder pun emergency cam aku..
bleh tido2..budak demam rengek2 pun xdapat masuk time aku tgu tuh..

dah la kerani tuh siap tanya aku sbb ic aku alamat ktn kan
Puan nie dari kuantan ker nie?
hilang akal punya soalan!

xkan aku dari kuantan semata2 nak warded kat situ?
sementara tgu tuh,Zaifah dah muntah2..
siap rengek2 sbb lgsg xtdo kan..

Asben aku dah hangin
dia suh aku amik refer letter smula n kuar dari situ..
aku tny kerani tuh nak amik la surat tuh sbb xtahan tgk anak aku dah..
kerani tuh suh MA tuh amik..
aku g kat MA tuh suh amik..
dia suh aku sendiri amik kat bilik Doc sambil dia sibuk main tepon
WTH...aku pun gomen servant..tp xla nak nyusahkan orang camtu skali..
aku dah la kendong Zaifah time tuh..

masa kuar tuh dah kul 3.20 pagi 1 April..
asben decide g Az Zahrah sblh dgn An Nur Bangi..
sbb kalau g Hospital Serdang kot layanan xtahu lg camana..
 imagine 3 hospital dalam masa 2-3 jam tu saja..

g Az Zahrah trus masuk emergency...
gambo kat atas tuh kat Az Zahrah..
cari urat pun payah sbb dari selasa lepas xmakan kan..
2kali cucuk xjuper.kali ke 2 cucuk br success..
kesian budak tuh terjerit2...
 aku tdo terduduk jer kat sebelah Zaifah..dengan sejuk xder selimut..
azan subuh pagi tuh baru Doc nak decide nak warded..
aku dah tawar hati..
aku mintak kuar jer..

 sadis!
Zaifah yg tdo sbb mmg xdo kan sblm nie..




*******tgu sambungan